Lier Actueel - Lierinbeeld

Home Actueel Nieuws - archief Verkeersberichten Over LierActueel Contact Gebruiksvoorwaarden Website Lierinbeeld

Burgemeester geeft voordracht over heksen, Noormannen en Johanna Van Castilië


Lier, 23 maart 2023: Op initiatief van de ‘Eerste Vrijdag’ hield burgemeester Rik Verwaest in het vol Spui een gesmaakte uiteenzetting over bijzondere gebeurtenissen in Lier de laatste 1.500 jaar.

Schoon Lier, onze verborgen schatkamer
Historicus Rik Verwaest begon zijn verhaal met de heksen vervolging en verbranding in de 16de eeuw. De vragen wie is een heks, hoe herken je een heks, wat gebeurt er met een heks werden historisch juist en op een regelmatig ludieke wijze behandeld. Het bloed en de folteringen spatten er bijwijlen vanaf.
Zo werd ook het verhaal van het huwelijk van Johanna Van Castilië met Filips de Schone in 1496 en de eerste huwelijksnacht werden plastisch beschreven. Daarna kwam nog het verhaal van de Noormannen (9de eeuw) aan de beurt met de Godswraak die ook in niet miste verstane, weliswaar soms in de juiste medische bewoordingen, aan de toehoorders meegegeven.

Het was muisstil en de aanwezigen hingen aan de lippen van de spreker. “Geschiedenis mag geen saaie boel worden van data en gebeurtenissen. Geschiedenis zijn ook verhalen in een juiste datering”, aldus burgemeester Verwaest.
(MSL/foto’s MSL-SDW)